Leasing auto vai autorahoitus yritykselle?

Yrityksen tarpeisiin sopivan auton tai kaluston hankkiminen voi olla keskeinen osa liiketoiminnan kehitystä. Jos yrityksellä on kassassa ylimääräistä, edullisin vaihtoehto on aina ostaa auto yrityksen omilla rahoilla. Tämä ei aina ole mahdollista ja tällöin vaihtoehtoina autojen, koneiden, laitteiden ja kaluston hankintaan ovat leasing tai rahoitus.

Päätös siitä, käytätkö leasing-sopimusta vai haetko esimerkiksi autorahoitusta, voi olla ratkaiseva taloudellinen valinta. Tässä artikkelissa käydään läpi eri rahoitusvaihtoehtojen eroja ja etuja, jotta voit valita parhaiten yrityksesi tarpeisiin soveltuvan mallin.

Leasing – Joustavaa auton käyttöä ilman omistamisen huolia

Vaikka leasing on vaihtoehdoista kallein, on se myös suosittu vaihtoehto. Leasing sopii yrityksille, joissa halutaan käyttää autoa ilman sen omistamiseen liittyviä riskejä ja sitoumuksia. Leasing-sopimuksen myötä saat auton käyttöösi kuukausimaksua vastaan ilman tarvetta suurelle käsirahalle tai vakuuksille. Tämä sopii erityisesti yrityksille, jotka haluavat ennakoitavia kustannuksia ja mahdollisuuden päivittää auto uudempaan säännöllisin väliajoin.

Lisäksi leasing-sopimuksiin voidaan sisällyttää erilaisia huolto-, vakuutus- ja muita palveluja. Kirjanpidollisesti leasingrahoitus parantaa vakavaraisuutta ja oman pääoman tuottoprosenttia verrattuna lainarahoitukseen. Leasingrahoittaja määrittelee vuokran siten, että se kattaa leasingkohteen ostohinnan kokonaan tai ainakin pääosin. Leasingrahoittaja ei kuitenkaan ota vastuuta laitteen laadusta, toimivuudesta eikä soveltuvuudesta vuokraajan käyttöön.

Kirjanpidossa leasing-sopimuksen kulut kuuluvat kokonaisuudessaan vähennettäviin kustannuksiin.

Leasingin tuomia etuja

  • Ei suurta käsirahaa tai vakuuksia tarvita.
  • Ennakoitavat kuukausittaiset kustannukset, jotka sisältävät usein myös huollot ja korjaukset.
  • Mahdollisuus vaihtaa autoa sopimuskauden päättyessä.

Tutustu aina tarkasti leasing-sopimuksen ehtoihin

On tärkeää tutustua leasingsopimuksen purkamisehtoihin huolellisesti, sillä sopimuksen purkaminen voi olla kallista, koska rahoittaja haluaa saada sijoitukselleen tuottoa.

Sopimuksessa määritellään yleensä koneen jäännösarvo, eli sen arvo sopimuksen päättyessä. Mikäli kone myydään enemmän kuin jäännösarvo, erotus hyvitetään vuokralaiselle, ja vastaavasti alhaisemmasta hinnasta vuokralainen joutuu maksamaan.

Sopimuksissa vastuu myynnistä voi jäädä asiakkaalle ja tämä saattaa pakottaa vuokraajan ostamaan kohteen sopimuksen päättyessä, jos konetta ei saada myytyä heti. Rahoitusyhtiö voi myös tehdä sopimuksen laitetoimittajan kanssa, joka lunastaa laitteen sopimuskauden päättyessä.

Huomioitavaa sopimuksissa

  • Jälleenmyyntiarvo sopimuskauden päättyessä.
  • Sopimuksen purkamisehdot.
  • Kenen vastuulle jää laitteen myynti sopimuskauden päättyessä: vuokraajalle vai rahoittajalle?

Käyttö- ja rahoitusleasingin ero

Leasing-sopimuksia jaetaan yleisesti kahteen ryhmään: käyttö- ja rahoitusleasingiin. Käyttöleasingissa leasingkohde vuokrataan suoraan laitteen myyjältä, kun taas rahoitusleasingissa leasingrahoitusyhtiö ostaa kohteen itselleen ja vuokraa sen.

Käyttöleasing muistuttaa tavallista vuokraamista, ja siinä leasingin antajalla on kohde valmiina omistuksessaan. Sopimuksen kesto on yleensä lyhyempi kuin rahoitusleasingissa. Rahoitusleasingissa vuokranantajalla ei ole kohdetta valmiina, vaan se hankitaan vuokralaisen tilauksesta juuri tätä leasingsuhdetta varten.

Muista: Leasing-sopimuksessa auton omistus säilyy leasing-yhtiöllä sopimuskauden ajan.

Autorahoitus – Omistamisen edut yrityksen käytössä

Autorahoitus antaa yrityksellesi mahdollisuuden omistaa auton suoraan ja saada sen heti käyttöön. Tämä sopii yrityksille, jotka haluavat pitkäaikaisen omistuksen ja haluavat ehkä säilyttää auton pidempään.

Kirjanpidossa autorahoituksen vähennettäviin kustannuksiin kuuluvat lainan korot ja kulut. Luonnollisesti autoa hankkiessa auton arvonlisän saa vähentää, kun autoa käytetään ainoastaan liiketoiminnassa.

Autorahoituksen tuomia etuja

  • Auton omistaminen ja siihen liittyvät verohyödyt.
  • Mahdollisuus käyttää auton omistajuudesta aiheutuvia kuluja verovähennyksinä.
  • Ei rajoituksia auton käytölle tai kilometrimäärille.

Muista: Autorahoituksessa yritys vastaa auton ylläpidosta ja arvon alenemisesta.

Kumpi vaihtoehto sopii sinun yrityksellesi?

Valinta leasingin ja autorahoituksen välillä riippuu yrityksesi tarpeista ja tavoitteista.

Valitse leasing, jos:

  • Haluat ennakoitavat kuukausittaiset kulut ja säännöllisen auton päivityksen.
  • Et halua sitoutua pitkäaikaiseen omistukseen tai huolehtia auton arvosta.

Valitse autorahoitus, jos:

  • Haluat omistaa auton pitkällä aikavälillä ja hyödyntää siihen liittyviä verohyötyjä.
  • Et halua rajoituksia auton käytölle tai kilometrimäärille.

Rahoitusta autoon ja kalustoon avullamme

Yrityksen autorahoituksen hakeminen on helppoa ja nopeaa. Voit täyttää yksinkertaisen lomakkeen palvelussamme ja saat nopeasti useita lainatarjouksia, joista voit rauhassa valita sinun yrityksellesi sopivimman vaihtoehdon.

Muista aina tutustua tarkasti sekä leasing- että lainasopimuksen ehtoihin ja varmistua siitä, että valitsemasi rahoitus tukee yrityksesi liiketoimintatavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla.

Tärkeintä on valita rahoitusmalli, joka auttaa kasvattamaan liiketoimintaasi tehokkaasti.